Verre et bouteille Fumette
La Fumette
6,5 %
Couleur
Amberkleurig
Nez
Gerookt
Bouche
Gerookt moutig
Stop met roken, maar niet met drinken
Gerookt amberkleurig bier

Prijswinnaar 2013: “zilveren roerstok” in St. Nicolas de Port, Frankrijk

Prijswinnaar 2013: Bronzen medaille, Beer Awards Digital, België

Résumé

Ambrée maltée fumée.

EBC
40
IBU
20
Dégustation

Gerookt aroma, amberkleurig, weinig bitterheid, de gerookte smaak vult de mond op een delicate manier, na 2-3 slokken maken de gerookte toetsen plaats voor een moutige smaak.

La petite histoire

De eerste testen voor dit bier waren een eenzaam moment. Ondanks een voorzichtige dosering – 40% in plaats van de 80% die op een website werd gesuggereerd (onverbeterlijke rokers, echte stinkers) – konden de eerste proeverijen omschreven worden als :”Dit is hespensap”, “Men heeft de indruk een asbak te knuffelen”. Sindsdien hebben we de beste gerookte mout (uit Duitsland) verwerkt met vijf andere moutsoorten en vier hopsoorten om een typisch gerookt maar toch evenwichtig resultaat te bekomen. Wat een finesse ! Het ideale bier bij zuurkool en vleeswaren.

Teasing

Zoals u ongetwijfeld weet gebruiken wij gist van Orval voor onze bieren. Het is een detail dat ik graag bevestig als de vraag me gesteld wordt. Tot nu toe toch. Drie proevers hebben me eens gezegd : “Dat is eigenaardig, dit is precies een gerookte Orval”. We hebben verduiveld goede experten onder ons cliënteel !